Cei mici sunt viitorul nostru indiferent despre ce am vorbi, prin urmare nici ciclismul nu face opinie separată. Iată-ne ajunși la cea de-a treia ediție a Campionatelor Naționale de Ciclism pentru Copii, care în premieră include și disciplina mountain bike-ului cross-country, iar Clubul Sportiv Clujul Pedalează și InterTeam Cluj au onoarea de a organiza aceste întreceri în 2016, sub egida Federației Române de Ciclism. Și tocmai pentru că un astfel de eveniment suscită un interes deosebit, ne-am gândit să venim în sprijinul participanților subliniind principalele detalii despre competiție.
Campionatele Naționale de Copii sunt dedicate sportivilor cu vârste între 5 și 14 ani. Vârsta se stabilește scăzând anul nașterii din anul curent, fără a ține cont de luna sau ziua nașterii. Mai departe, există cinci (5) categorii de copii:
- Copii D1, cu vârsta de 5-6 ani (născuți în 2010 sau 2011)
- Copii D2, cu vârsta de 7-8 ani (născuți în 2008 sau 2009)
- Copii C, cu vârsta de 9-10 ani (născuți în 2006 sau 2007)
- Copii B, cu vârsta de 11-12 ani (născuți în 2004 sau 2005)
- Copii A, cu vârsta de 13-14 ani (născuți în 2002 sau 2003)
Competiția va avea trei probe:
- Șosea fond – startul se va da în bloc, pentru toți concurenții deodată, iar clasamentul probei se va stabili în ordinea sosirii cicliștilor, cu condiția ca aceștia să parcurgă traseul complet.
- Șosea contratimp individual – cicliștii vor porni unul câte unul, mergând singuri, iar clasamentul probei se va stabili în funcție de timpul realizat pe traseul dat. Cel mai bun timp va fi cel câștigător.
- Mountain bike cross-country – startul se va da în bloc, pentru toți concurenții deodată, iar clasamentul probei se va stabili în ordinea sosirii cicliștilor, cu condiția ca aceștia să parcurgă traseul complet.
Distanțele sunt cele precizate în ghidul tehnic al competiției, dar pot suferi modificări, acestea fiind anunțate din timp de către organizatori.
Startul se va da separat pentru fiecare categorie în parte în cursele cu start în bloc.
Foarte important, toți concurenții vor trebui să poarte cască de protecție.
La categoriile Copii A și Copii B, participarea va fi permisă doar concurenților care posedă o bicicletă de șosea, având lungimea maximă a pasului 6,45 metri, respectiv 6,05 metri. Lungimea maximă a pasului reprezintă distanța pe care o parcurge roata de spate a bicicletei când lanțul se află pe placa mare a angrenajului și cel mai mic pinion al casetei. Dacă bicicleta nu este dotată din fabricație cu aceste specificații tehnice, este permisă modificarea casetei de pinioane, astfel încât să corespundă cerințelor de lungime maximă a pasului (de exemplu, scoaterea pinioanelor prea mici și înlocuirea lor cu distanțiere). Foarte important de reținut este că nu se va permite blocarea schimbătorului pentru a se limita raza de acțiune a schimbătorului (dacă există pinioane mai mici decât cele permise, acestea trebuie înlăturate).
Pentru a participa la competiție, copii trebuie să posede o licență validă, emisă de Federația Română de Ciclism. Ce este nevoie pentru a obține licența:
- Aviz medical valabil, de la medicul de familie sau de la medicul sportiv
- Asigurare în caz de accident (cea recomandată de FRC se poate consulta aici)
- Cerere de licență completată
- Acordul scris al părintelui/tutorelui legal că acesta este de acord ca sportivul să practice ciclismul
- Copie a actului de identitate (certificat de naștere sau carte de identitate)
- Poză în format electronic a celui/celei pentru care se solicită licența
- Achitarea taxei de licență, în valoare de 10 lei, care se va face la fața locului
Documentele trebuie trimise pe adresa oficială a Federației Române de Ciclism – office@federatiadeciclism.ro
Acestea fiind spuse, vă dorim succes și fie ca cei mai buni sportivi să câștige!