Detalii complete despre CN pentru Copii
publicat 9 August 2016
Cei mici sunt viitorul nostru indiferent despre ce am vorbi, prin urmare nici ciclismul nu face opinie separată. Iată-ne ajunși la cea de-a treia ediție a Campionatelor Naționale de Ciclism pentru Copii, care în premieră include și disciplina mountain bike-ului cross-country, iar Clubul Sportiv Clujul Pedalează și InterTeam Cluj au onoarea de a organiza aceste întreceri în 2016, sub egida Federației Române de Ciclism. Și tocmai pentru că un astfel de eveniment suscită un interes deosebit, ne-am gândit să venim în sprijinul participanților subliniind principalele detalii despre competiție.
Campionatele Naționale de Copii sunt dedicate sportivilor cu vârste între 5 și 14 ani. Vârsta se stabilește scăzând anul nașterii din anul curent, fără a ține cont de luna sau ziua nașterii. Mai departe, există cinci (5) categorii de copii:
- Copii D1, cu vârsta de 5-6 ani (născuți în 2010 sau 2011)
- Copii D2, cu vârsta de 7-8 ani (născuți în 2008 sau 2009)
- Copii C, cu vârsta de 9-10 ani (născuți în 2006 sau 2007)
- Copii B, cu vârsta de 11-12 ani (născuți în 2004 sau 2005)
- Copii A, cu vârsta de 13-14 ani (născuți în 2002 sau 2003)
Competiția va avea trei probe:
- Șosea fond – startul se va da în bloc, pentru toți concurenții deodată, iar clasamentul probei se va stabili în ordinea sosirii cicliștilor, cu condiția ca aceștia să parcurgă traseul complet.
- Șosea contratimp individual – cicliștii vor porni unul câte unul, mergând singuri, iar clasamentul probei se va stabili în funcție de timpul realizat pe traseul dat. Cel mai bun timp va fi cel câștigător.
- Mountain bike cross-country – startul se va da în bloc, pentru toți concurenții deodată, iar clasamentul probei se va stabili în ordinea sosirii cicliștilor, cu condiția ca aceștia să parcurgă traseul complet.
Distanțele sunt cele precizate în ghidul tehnic al competiției, dar pot suferi modificări, acestea fiind anunțate din timp de către organizatori.
Startul se va da separat pentru fiecare categorie în parte în cursele cu start în bloc.
Foarte important, toți concurenții vor trebui să poarte cască de protecție.
La categoriile Copii A și Copii B, participarea va fi permisă doar concurenților care posedă o bicicletă de șosea, având lungimea maximă a pasului 6,45 metri, respectiv 6,05 metri. Lungimea maximă a pasului reprezintă distanța pe care o parcurge roata de spate a bicicletei când lanțul se află pe placa mare a angrenajului și cel mai mic pinion al casetei. Dacă bicicleta nu este dotată din fabricație cu aceste specificații tehnice, este permisă modificarea casetei de pinioane, astfel încât să corespundă cerințelor de lungime maximă a pasului (de exemplu, scoaterea pinioanelor prea mici și înlocuirea lor cu distanțiere). Foarte important de reținut este că nu se va permite blocarea schimbătorului pentru a se limita raza de acțiune a schimbătorului (dacă există pinioane mai mici decât cele permise, acestea trebuie înlăturate).
Pentru a participa la competiție, copii trebuie să posede o licență validă, emisă de Federația Română de Ciclism. Ce este nevoie pentru a obține licența:
- Aviz medical valabil, de la medicul de familie sau de la medicul sportiv
- Asigurare în caz de accident (cea recomandată de FRC se poate consulta aici)
- Cerere de licență completată
- Acordul scris al părintelui/tutorelui legal că acesta este de acord ca sportivul să practice ciclismul
- Copie a actului de identitate (certificat de naștere sau carte de identitate)
- Poză în format electronic a celui/celei pentru care se solicită licența
- Achitarea taxei de licență, în valoare de 10 lei, care se va face la fața locului
Documentele trebuie trimise pe adresa oficială a Federației Române de Ciclism – office@federatiadeciclism.ro
Acestea fiind spuse, vă dorim succes și fie ca cei mai buni sportivi să câștige!
Ploaie de stele în ploaia de la BT Făget Marathon by Vodafone 2016
publicat 3 Mai 2016
Recent încheiat pe o ploaie sâcâitoare, ceea ce începea acum cinci ani ca Maratonul Făgetului a ajuns acum BT Făget Marathon by Vodafone și dacă am spune că singura noutate e cea cu schimbatul numelui, am greși teribil. Prima competiție din România înscrisă în UCI MTB Marathon World Series, întrecerea de la Cluj-Napoca nu doar că a atras peste o mie de participanți, dar în categoria rezervată sportivilor de performanță câteva nume cu rezonanță au oferit „botezul” cursei clujene pentru intrarea în cercul select al competițiilor de talie mondială.
Câștigătorul cursei de duminică s-a dovedit a fi polonezul Adrian Brzozka (JBG2 Team), în același timp și campionul în exercițiu al Poloniei la disciplina MTB XCM. Leșul în vârstă de 29 de ani nu prea știe de glumă când e vorba de pedalat, anul acesta având deja o victorie la activ până să sosească la Cluj-Napoca, obținută îm Algarve Bike Challenge, și fiind un abonat la victorie în competițiile internaționale din centrul și estul Europei. Totuși, cel mai notabil succes al său l-am indica pe cel din 2014, atunci când s-a clasat pe locul 9 la Campionatul European de Marathon.
Brzozka nu a avut o misiune prea simplă duminică, pentru că a trebuit să îl surclaseze pe Luis Leao Pinto (Ajram Capital-Orbea), un fost avocat portughez, ajuns în Top 10 mondial printre mountain bikeri. Cu victorii la activ în curse ca Salzkammergut Trophy sau Himalaya Bike Race, lusitanul, campion al țării sale în trecut, s-a prezentat în ultimul moment la linia de start din Cluj-Napoca și a dat ceva de furcă concurenților și probabil o va mai face și în viitorul apropiat.
Podiumul masculin a fost completat de un conațional de-al lui Brzozka, Mariusz Michalek, tot de la echipa JBG2 Team, care deși nu se află încă la nivelul celorlalți doi pe care i-am prezentat până acum, are toate șansele să le calce pe urme.
Pe de altă parte, BT Făget Marathon by Vodafone 2016 nu a stat rău nici cu participarea feminină internațională. Învingătoarea zilei de duminică a fost Charlotte Davies, britanica fiind o obișnuită a Top 10 în circuitul mondial de maraton. Notabil a fost faptul că Davies a terminat cu aproape șapte minute avans în fața următoarei concurente, ucrainianca Kristina Konvisarova, o sportivă care are șanse reale să își reprezinte țara la Jocurile Olimpice din această vară, în proba de cross-country olimpic (XCO).
Un amic, un prieten, un suporter, poate un rival
publicat 10 Aprilie 2016
Amintirile și experiențele trăite în timpul unei curse de ciclism parcă valorează și mai mult atunci când treci prin ele alături de o persoană cunoscută și apropiată. Acum că vine vremea bună și ieșitul la taclale va fi tot mai des, ne-am gândit să vă facem o propunere care sigur vă va oferi ceva subiecte de „dezbatere”: veniți la BT Făget Marathon by Vodafone cu câte un prieten/amic/cunoscut care nu a făcut încă cunoștință cu ciclismul!
Ne-am gândit la formula aceasta pentru că e cel mai frumos mod de a ne promova sportul pe care îl iubim cu toții și partea cea mai tare e că nici măcar nu trebuie să concureze pentru a fi prins de microb! Dacă nu intenționează să se avânte în cursă, cel sau cea care vine cu tine poate urmări de pe margine întrecerea, îți poate întinde bidonul când mori de sete, te poate încuraja pe tine sau pe alții sau, de ce nu, își poate face un selfie cu tine în timp ce pedalezi! Normal, există „riscul” ca respectiva persoană să se urce pe bicicletă și să își devină rival, dar, vorba aceea, să fie asta cea mai mare problemă. Măcar te vei putea lăuda pe urmă că tu i-ai arătat bicicleta!
Și întrecerea voluntarilor, nu doar a sportivilor
publicat 4 Aprilie 2016
Poate de multe ori nu pare, dar un concurs de ciclism nu ar fi realmente posibil fără o mică armată de voluntari, gata mereu să sară în ajutor cu un pahar de apă, cu un strop de ulei, cu o jumătate de banană, trei pătrățele de glucoză sau o încurajare care îți ridică moralul. Desigur, mai sunt și mulți alții pe lângă ei, dar cei care „păzesc” punctele de alimentare trebuie că sunt cei mai iubiți.
Iar cum iubirea naște rivalități, de ce am sta noi liniștiți când am putea să anunțăm un concurs în cadrul concursului BT Marathon Făget by Vodafone? Așa că ne-am gândit să vedem care punct de alimentare își face cel mai bine treaba și să lăsăm vox populi să aleagă cea mai sârguincioasă gașcă de voluntari, căreia pe urmă la final să-i decernăm laurii pe podium. Acum, fiecare trupă de la punctele de alimentare se poate aștepta la răsplată după o zi grea de muncă. Cine se bagă?
Rețeta succesului la BT Marathon Făget by Vodafone, sau cel puțin ceva asemănător
publicat 30 Martie 2016
Despre BT Marathon Făget by Vodafone se pot spune o grămadă de lucruri și poate fi caracterizat în multe feluri. În orice caz, calitatea organizării și-a spus cuvântul și an de an tot mai mulți dintre voi vă aliniați la linia de start, așa că suntem tot mai siguri că facem lucrurile bine și, cu timpul, le vom face și mai bine. Dar tocmai atractivitatea cursei și numărul tot mai mare de persoane care fac cunoștință pentru prima dată cu specificul probei de mountain bike cross-country marathon (XCM pe scurt) ne îndeamnă să vă dăm câteva sfaturi care să vă ajute să terminați cu bine competiția. Fără a adăuga mai multe, înșirăm în cele ce urmează câteva sfaturi:
- Firește, ar fi imprudent ca BT Marathon Făget by Vodafone să fie prima dată când parcurgi o asemenea distanță, indiferent de tura la care te-ai înscris. Prin urmare, chiar și intuitiv este evident că 3-4 ieșiri cu bicicleta, pe un traseu relativ similar cu al cursei te pot ajuta să îți dai seama în ce formă te afli, cât îți poți forța organismul și care sunt dificultățile cu care te-ai putea confrunta.
- În funcție de cum te simți pe parcursul distanței, îți poți stabili și ritmul în care să mergi. Nu recomandăm să pornești ca din pușcă și pe urmă să termini cu greu cursa. Chiar lungimile de traseu indică faptul că efortul va dura câteva zeci bune de minute, dacă nu chiar ore, deci abordează cursa în ritmul cel mai adecvat pentru tine, fără a ține cont că depășești sau ești depășit.
- Legat de alimentare, pentru fiecare organism rețeta este alta. Fiecare organism consumă în ritmul propriu caloriile. Trebuie să ajungi să îți cunoști organismul și asta o poți face doar participând la cât mai multe curse. Dacă nu ai avut ocazia să dobândești această experiență, atunci recomandăm să ai la tine câteva batoane energizante și băutură izotonică sau pur și simplu apă dacă simți că aceasta te ajută mai bine. Nu uita nici de faptul că pe traseu găsești puncte de alimentare, iar dacă simți nevoia să îți tragi sufletul pentru câteva minute, ascultă-ți organismul!
- Antrenamentele pentru această cursă ar fi cel mai bine să respecte întocmai distanța la care vei concura. Un antrenament prea scurt te poate duce în situația în care partea finală devine o corvoadă, pe când cele prea lungi te vor face să străbați distanța cursei într-un ritm inferior celui de care ai fi realmente capabil.
- Ca să știi cât de des trebuie să te hidratezi poți afla doar încercând. La început este bine să te hidratezi și să te alimentezi tot timpul, des, înainte să simți nevoia de a face acest lucru.
- De asemenea, ajută mult să exersezi îndemânarea pe bicicletă, pentru că participând cot la cot cu mulți alții, se pot produce atingeri, tăieri de cale, schimbări bruște de direcție sau multe altele și atunci reflexele agere te vor putea scoate din bucluc.
Și nu uita de cască, frâne funcționale și bicicletă complet funcțională!