Dealuri ca munții la Faget Marathon 2017

publicat 18 Aprilie 2017

Zilele trec și puțin peste o săptămână ne desparte de startul celei de-a șasea ediții a Faget Marathon. Traseele au fost prelucrate, curățate și pregătite să primească curajoșii cicliști, eroi de weekend sau sportivi cu normă întreagă deopotrivă. O vreme tipică de primăvară va însoți grupurile de sportivi pe parcursul zilei de 30 aprilie, dar pentru mai multe detalii despre ce vă așteaptă atunci va trebui să citiți mai jos.

Cea mai importantă schimbare constă în modificarea traseului lung, care acum măsoară 78 de kilometri. Dar distanța mai lungă servește doar ca o parte a provocării, căci traseul își menține profilul de fierăstrău, aruncând în calea celor care vor să îl parcurgă mai multe urcări succesive. Unele sunt mai abrupte, altele mai line, dar un lucru e cert, și anume că lipsesc zonele plate sau plictisitoare. Potecile sunt înguste, unele sunt drumuri de căruță, pe când altele sunt săpate manual de către echipa de organizare, dar toate oferă un peisaj deosebit și o solicitarea fizică pe măsură. Pe lângă faptul că traseul nu mai are acum zone plictisitoare, adună și o diferență de nivel similară cu traseele montane, chiar dacă toate altitudinile maxime atinse sunt sub 900 de metri.

Dificultatea traseului va fi condimentată și de concurenții care și-au înscris numele pe lista de start. Din cei peste 700 de înscriși, provenind din România, dar și Marea Britanie, Olanda, Franța, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Spania, Cehia, Republica Moldova, Germania și chiar Namibia, 35 se vor întrece în categoria rezervată profesioniștilor. În același timp, cei care își testează forțele pentru prima dată la un concurs de ciclism montan sau au ales traseul scurt doar pentru că li se pretează mai bine vor avea și ei parte de condiții de cursă excelente. Ambele variante de traseu au fost curățate astfel încât concentrarea să cadă pe pedalat și nu pe ocolit obstacole.

De asemenea, vremea a ținut cu echipa de organizare, dar și cu sportivii care preferă condițiile uscate. Până acum, prea puțină ploaie a udat potecile de la poalele Munților Apuseni, iar prognoza se anunță modestă în precipitații. Ziua cursei va fi un „du-te-vino” între soare şi nori, care îşi vor cere dreptul pe boltă succesiv, din acest dans meteorologic rezultând o temperatură estimată pe la 19 grade Celsius în ziua cursei.

Dacă o singură competiție nu vă potolește pofta de mișcare, în ziua premergătoare Faget Marathon mai există o opțiune de pus mușchii la lucru. NapoCup XCO, competiție internațională de clasa a doua, va servi ca o repetiție pentru maratonul de a doua zi, unde accentul cade pe îndemânare, explozie și viteză. În același timp, pasionații de alergare montană își pot consuma energia la Faget Trail Running, care are loc în 30 aprilie, și unde se poate alege între ruta de 12 kilometri sau cea de 26.

Vă așteptăm la start!

NapoCup XCO in Cupa Nationala a Romaniei!

publicat 14 Aprilie 2017

Cea mai recență inițiativă lansată de Federația Română de Ciclism se numește Cupa Națională de XCO. Competiția este un sistem de curse tip cupă, alcătuită din 5 etape, desfășurate pe parcursul anului 2017. Prima etapă din Cupa Națională de XCO este chiar NapoCup XCO, care are loc în data de 29 aprilie!

Pentru ediția de debut, Cupa Nationala de XCO va reuni câte 5 din cele mai importante competiții de o zi de profil din țară, care vor constitui etapele întrecerilor. De-a lungul etapelor, primii clasați vor primi puncte în funcție de clasările obținute, pentru ca după parcurgerea lor să se stabilească clasamentul general final. Competiția e deschisă atât sportivilor români, cât și străinilor și se întinde din luna aprilie până în septembrie. Etapele din Cupa Nationala de XCO sunt:

  • Etapa 1: Napo Cup XCO (Cluj, CJ) -29 aprilie
  • Etapa 2: Cetatuia XCO (Iasi, IS) -18 iunie
  • Etapa 3: MTB Academy Cup (Campulung AG)- 15 iulie
  • Etapa 4: Dorna XCO (Vatra Dornei, SV) -29 iulie
  • Etapa 5: Moon Time Bike (Bucuresti)- 16 septembrie

Participarea la Cupa Națională de XCO este permisă doar sportivilor care dețin o licență UCI validă pentru 2017. Înscrierile în prima etapă se fac pe site-ul nostru, bifând căsuța care face referire la participarea în Cupă. De asemenea, acolo trebuie introdus un număr de identificare al licenței, care pentru sportivii de performanță va fi UCI ID, iar pentru cei amatori seria licenței. Mai multe detalii despre comeptiție se pot găsi pe site-ul Federației Române de Ciclism. Ne vedem la start!

Verde pentru Faget Marathon

publicat 4 Aprilie 2017

Cursa pe care o așteptăm cu toții se apropie cu pași repezi! Faget Marathon 2017, programată pentru 30 aprilie, îi va purta pe cei peste 500 de participanți deja înscriși în cursă prin câteva din cele mai pitorești locuri din vestul Transilvaniei. Unii se vor alege cu medalii de câștigători, alții cu trofee, dar absolut toți se vor alege cu o medalie de finisher și cu acest frumos tricou dăruit fiecărui participant. Verdele pădurii e mai frumos pe bicicletă! Vă așteptăm la Faget Marathon 2017!

Cross special pentru persoanele cu dizabilități în cadrul BT Făget UCI MTB Marathon Series & Trail Running

publicat 14 Martie 2017

Organizat pentru prima dată în 2012, de către asociația sportivă Clujul Pedalează, Maratonul Făgetului, a câștigat de la an la an notorietate, fiind acum un reper în ciclismul din România. Din 2015, în cadrul competiției a fost inclus și un campionat de alergare montană și astfel Maratonul Făgetului a devenit BT Faget UCI MTB Marathon Series & Trail Running.

În cadrul acestui concurs, care va avea loc duminică 30 aprilie 2017,  în parteneriat cu Asociația Derzelas, o asociație non-profit din Cluj-Napoca care vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități prin serviciile pe care le oferă, organizatorii propun o secțiune specială dedicată acestor persoane. În acest sens, persoanele cu dizabilități auditive, locomotorii și sindrom down, cu vârsta peste 14 ani, au prilejul de a participa la un cross, într-o competiție cu participare internațională, unde se așteaptă un public numeros, cu peste o mie de persoane. Competiția, cu înscriere gratuită pentru persoanele cu dizabilități, va avea loc în data de 30 aprilie 2017, între orele 9:15-10:30, în parcarea Vivo Center Cluj-Napoca, pe un traseu de 50-100 m .

Pentru participanții cu dizabilități înscriși în concurs și însoțitorii acestora (acolo unde este cazul) care nu sunt din Municipiul Cluj-Napoca asociația DERZELAS oferă cazare pentru o noapte, în data de 30.04.2017. Data limită de înscriere pentru participanții la această secțiune este 29.04.2017.

Pe lângă experiența extraordinară de a participa la un concurs internațional, câștigătorii vor avea parte de o mulțime de surprize din partea organizatorilor. Evenimentul va fi transmis în direct de TVR Cluj. Pentru înscrierea în competiție a persoanelor cu dizabilități, formularul atașat trebuie completat și trimis pe adresa de e-mail: contact@asociatiaderzelas.ro

Vă așteptam cu drag!

Mai multe informații:

Website: http://www.clujulpedaleaza.ro/ sau www.asociatiaderzelas.ro

Telefon: Clujul Pedalează –0745640545 sau Asociația Derzelas – 0751167903

E-mail: clujulpedaleaza@gmail.com sau contact@asociatiaderzelas.ro

Despre Clujul Pedalează :

Clujul Pedalează este un club sportiv fondat în 2011, actualmente afiliat Federației Române de Ciclism, care a organizat pentru prima dată, în 2011, primul campionat local de ciclism care se adresa unui public larg, având categorii de vârstă de la 3 la 60 de ani, amatori și elite, precum și categoria specială pentru persoane cu dizabilități. Pânâ în prezent organizatorii au ridicat ștacheta la peste 80 de competiții sportive, dintre care trei campionate naționale și un concurs internațional dar și alte proiecte care au ca scop promovarea ciclismului ca sport de masă, ca alternativă pentru deplasarea zilnică și ca stil de viață activ și sănătos.

Dintre acestea se pot aminti Maratonul Făgetului, Maratonul Gilău, Maratonul Băișoara, Campionatele Naționale de Șosea, Micul biciclist și siguranța lui, Asaltul Dacilor și mult iubitul Ciclomoș.

 

Mountain Bike transilvan pentru toți: Faget Marathon

publicat 7 Februarie 2017

În câteva săptămâni, vremea pentru ciclism și distracție își intră de-a binelea în drepturi. Din nou, vei pedala peste dealuri înverzite, îți vei testa limitele ca odinioară, vei trăi experiențe unice. Știi deja ce companion unic este bicicleta și cum, împreună cu aceasta, ce povești palpitante vă așteaptă. Una dintre primele ocazii din acest an pentru o aventură pe cinste se numește Faget Marathon, are loc pe 30 aprilie 2017 și, încă de pe acum, te așteaptă cu brațele deschise!

Având ca decor idilica parte de Transilvanie de la poalele Munților Apuseni, Faget Marathon propune și în acest an o zi în șa pe care nu o vei uita prea curând. Având ca punct de plecare Polus Center, de la marginea de vest a Clujului, aventura pe două roți, cot la cot cu sute de alți pasionați de pedalat, începe într-o pantă lină spre Pădurea Făget. Până să îți dai seama, vei fi încojurat de natură, chiar dacă în același timp vei descoperi că dealul care părea superb de la distanță, te cam chinuie când vine vorba să îl urci! Toate caloriile arse nu vor mai conta odată ajuns pe potecile și cărările de un verde crud, cum numai primăvara de la picioarele muntelui poate picta. Prins în focul luptei pentru o poziție fruntașă sau doar în competiție cu propriile tale limite, vei descoperi că poți mai mult, mai repede, mai îndemânatic decât credeai!

Medalia de finisher va răsplăti fiecare concurent care termină pe forțele sale Faget Marathon, în uralele publicului, dar și a mascotelor competiției. Dacă ai mai fost pe la noi, pregătește-te să fii surprins din nou. Dacă ne onorezi cu prezența pentru prima dată, fii gata să descoperi o latură a naturii, sportului și chiar a ta pe care nu le știai prea bine.

Faget Marathon propune la fel, ca anul trecut, două trasee. Cel scurt măsoară 33 de kilometri și este proiectat astfel încât să poată fi parcurs și de un sportiv recreațional cu experiență modestă. Cel lung însumează 77 de kilometri și îi va purta pe temerarii înscriși la acesta într-o saga transilvană ciclistă de poveste. Cu peste 2.100 de metri diferență de nivel, traseul lung nu e pentru cei slabi de înger, dar în același timp satisfacția „îmblânzirii” unei astfel de himere va face o poveste pe cinste de spus la masă cu prietenii!

Totodată, aventura ta ciclistă de la Faget Marathon va fi surprinsă în direct, de carul de televiziune. Profesioniștii de la postul TVR Cluj au răspuns prezent și de această dată invitației de a difuza întrecerea, făcând din competiția noastră  singurul marathon de mountain bike din România care apare în direct, pe „sticlă”. Nu în ultimul rând, în timpul cursei vei putea exersa o sumedenie de limbi străine, după ce concurenți din Ungaria, Marea Britanie, Germania, Bulgaria și Franța și-au anunțat deja prezența.

Așadar, Faget Marathon te așteaptă cu drag ca să redescoperi bucuria sportului în natură, în toiul anotimpului când natura revine la viață! Detalii și înscrieri, pe site-ul oficial.

Afiș și siglă realizate de Elisei Miron și Lorant Portik

URMARESTE-NE!
Parteneri:
Sponsori:
Colaboratori:
Parteneri media: